Změníš si heslo a hned nato ti přijde email s potvrzením téhle změny. Sám jsi ji udělal, sám o ní víš — na první pohled zbytečná notifikace navíc. Má to ale konkrétní účel, který se projeví právě ve chvíli, kdy tu změnu ty sám neuděláš.
Co se stane, když změnu neuděláš ty
Pokud dostaneš potvrzovací email o změně hesla, přihlášení z nového zařízení nebo úpravě nastavení, o které jsi nevěděl, je to okamžitý signál, že se do účtu dostal někdo jiný. Bez téhle notifikace by sis nezvaného návštěvníka mohl nevšimnout klidně týdny.
Proč jde o samostatný kanál
Notifikace jde na email, ne jen jako zpráva uvnitř aplikace — protože pokud útočník ovládá aplikaci (přes ukradenou relaci), zpráva uvnitř aplikace mu nic neřekne tobě, ale jemu. Email jako oddělený kanál funguje i v situaci, kdy aplikace samotná je dočasně mimo tvou kontrolu.
Co dělat, když přijde nečekaně
Pokud potvrzovací email dorazí a ty jsi žádnou změnu neudělal, okamžitě změň hlavní heslo a zkontroluj historii přihlášení. Rychlá reakce v prvních minutách často rozhoduje o tom, jestli útočník stihne způsobit reálnou škodu.